Ombouwen

Heeft u nog een geweldige fiets, maar wilt u eigenlijk wel electrisch gaan rijden? Wij kunnen voor u een passende oplossing bieden. In principe kan je elke fiets elektrisch maken. Informeert u naar de mogelijkheden.

Een accu die eruit ziet als bidon

Voor elke fiets is de ombouw eigenlijk anders. Het heeft te maken met de framebouw, verlichting en de persoonlijke wens van de klant. Dit maakt dat elke fiets een op zichzelf staand project is.  Het is dus raadzaam om bij interesse de fiets mee te nemen.

Ik werk veel met voorwiel motoren. Dit omdat je dan de aandrijflijn ongemoeid kan laten, wat vaak in verhouding voordeliger is. Maar natuurlijk is ook een achterwiel en een middenmotor mogelijk.

 

 

De middenmotor heeft als nadeel dat de kettingkast niet meer past en de ketting lastig netjes is af te schermen. Ook geeft deze motor een veel hogere belasting aan de aandrijflijn, waardoor er een veel hogere slijtage ontstaat aan ketting en tandwielen. Zelfs versnellingsnaven sneuvelen soms onder de zware belasting.

De achterwielmotor heeft bijna altijd een derailleur nodig voor de versnellingen. Deze motor is dus eigenlijk beter geschikt voor sportievere fietsen. Sinds kort zijn er nu wel motoren gebouwd waar een naafversnelling in zit met meer dan 3 versnellingen. Deze zijn nog niet algemeen verkrijgbaar, maar wel binnenkort in de nieuwe serie RAP fietsen.

DSC_6104
Display E-bike

 Ook uw atb of racefiets zijn redelijk eenvoudig netjes om te bouwen. Dit kan ik vrij onzichtbaar doen door een hele kleine motor en een vermomde accu. Dit kan interessant zijn als u een recente fiets heeft en een origineel elektrische atb vele malen duurder is dan een ombouw. Een test atb is aanwezig, zo kunt u zelf ervaren of het is wat u er van verwacht.

Al deze ombouw mogelijkheden zijn toepasbaar op uw gewone fiets, ligfiets, bakfiets, tandem, driewieler of duofiets.

 

Voorbeeld van een dragersysteem met accu geïntegreerd.
Het mooie instelbare KM5S display.

Handbike

Ook uw handbike elektrisch maken is geen probleem. Er is keuze uit diverse mogelijkheden wat betreft accu’s en motoren. Vaak is het een wat complexere ombouw , omdat het versnellingssysteem en het remsysteem moet worden aangepast. Op zich geen probleem, maar omdat deze ombouw heel persoonlijk is is het raadzaam om de complete fiets mee te nemen. Dit om een goede prijsindicatie te kunnen maken.

Deze ombouw was van een 7 speed versnellingsnaaf naar een motor met schijfrem en 7 speed derailleur. Laswerk aan het frame nodig om de remklauw te kunnen bevestigen.